F OSOBNÍ HRANICE *4: Konkrétní tipy, jak si nastavit osobní hranice. - Autentický deník

OSOBNÍ HRANICE *4: Konkrétní tipy, jak si nastavit osobní hranice.

Nastavování osobních hranic ve vztazích je složitá věc pouze do té doby, dokud nevíme jak začít a jaké kroky mají následovat. Proto jsem se rozhodla sepsat tento seznam konkrétních tipů, které by Vám s tím mohli pomoci.

1. Správné načasování 

Když Vás něco trápí, to poznáte vždy a většinou hned, neduste to v sobě dlouho. Může se stát, že to pak hodíte za hlavu. Tímto však problém neřešíte, ale pouze oddalujete. Dřív nebo později se budete chtít vymezit, protože to je neudržitelné do budoucnosti (neboli pohár přeteče). Už tohle uvědomění, že s tím chcete něco dělat a stejně na řešení dojde, pomůže k tomu se odhodlat to začít řešit TEĎ. Avšak pozor! Není dobré se vymezovat při hádce, většinou chceme sami sebe bránit, a tak protější strana nevezme vaše rozhodnutí dobře a může to být další podnět k hádce. Moje doporučení je vyčkat až budete všichni v pohodě a v klidu. S ujištěním, že se máte pořád rádi, si říct, co je ten problém a jak na něj. 

2. Ukotvení v těle

Tohle je strašně důležité. Hlavně tehdy, když víte, že jste při komunikaci roztěkaná/ý. S přímým postojem a jasným vyjádřením se blížíte k tomu, aby Vás druhý pochopil. Pokud člověk chodí kolem horké kaše, může se stát, že to protější strana špatně pochopí. Nijak se však nepovyšujete. Ukotvení v těle je myšleno jako vědomí si své sebeúcty a sebehodnoty. Všichni jsme si rovni a pokud někoho bereme jako autoritu, tak je to alarmující kontrolka, že něco ve vztahu s druhou osobou není dobře. Vyjímka je tehdy, kdy autoritou je náš šéf. Autoriou je však jen v profesionální rovině. Nemůže Vám přikazovat věci, které nejsou vaší náplní práce a stejně tak Vám nemůže nařizovat přesčasy (rovnost je v tom, že jsme všichni lidé a máme mít prostor pro sebe a dostatek odpočinku). 

3. Rozhodnutí, aneb nikdy neříkej, že je ti to jedno (stejně není)

Znáte ten super pocit, když se rozhodnete ve svůj prospěch? Ten pocit hrdosti, spokojenosti, úcty sám k sobě? To Vás čeká, když se rozhodnete podle sebe. Je jedno jestli je to v tu chvíli špatné rozhodnutí nebo dobré. Důležité je, že je Vaše. Proto nikdy neříkejte, že je Vám něco jedno. Dáváte zodpovědnost za svoje rozhodnutí někomu jinému. Navíc jak možná znáte ze seberozvojových knih. Rozhodnutí, které děláme dnes, tvoří náš zítřek. Zodpovědnost je ve Vašich rukou, nenechte druhé rozhodovat o Vašem životě. Ve výsledku to narušuje vztahy, jelikož jim to pak člověk rád vyčte hned v první příležitosti. 

4. Vyhodnocování 

Po každém rozhodnutí si řekněte, podle čeho jste se rozhodovali? Ve výsledku totiž jde jen o to, dělat ty věci, které nám dávají smysl. Pokud nevidíme v něčem smysl, tak to na nás může mít dlouhodobě negativní dopady v podobě frustrace, únavy, rezignace. Proto je pro nás důležité dělat věci, které nás naplňují. Prospěšné je si také říct, zda jste jednali v prospěchu sebe, ale také v prospěchu ostatních! To je kontrolní mechnismus, který zajistí, že nejsme vůči jiným bezohlední. 

Pokud už teď víte, že jste se rozhodli špatně, tak popřemýšlejte o tom, jak to udělat příště líp. Čemu se vyvarovat a co naopak do komunikace přinést (třeba více laskavých slov)?

5. Všechno začíná u nás

Poslední věc, která nám kruh uzavře (říkám kruh, protože tyto kroky nás budou čekat zase, až si budeme nastavovat pravidla a vymezovat hranice). Začíná to v nás. Proto si řekněte, jak chcete, aby se k Vám lidi chovali a zhodnoťte si jak se chovají v reálu. Nemusíte je hned škrtat ze života, stačí si s nimi jen promluvit a dát najevo, že co fungovalo do teď, už nemusí neplatit. Všichni se vyvíjíme a je potřeba to brát v potaz při komunikaci s lidmi. 

Nastavit si pravidla našich vztahů je přirozené. Většinou to lidi dělají, ale my si toho možná nejsme vědomi. My jsme ti, kteří pravidla schválili, ani jsme o tom nevěděli. Začněte si tvořit tedy své. 

 

CVIČENÍ: Vzpomeňte si na momenty, kdy jste se cítili dobře? Popřemýšlejte díky čemu to bylo? Co k tomu pomohlo? 

***

Můžete mě sledovat i na instagramu, kde s Vámi můžu být v denodenním kontaktu. Motivovat Vás a třeba i dodávat energii. Na instagramu mě najdete pod pseudonymem autenticky_denik.

CONVERSATION

2 comments:

  1. Děkuji za článek, moc se mi hodí. Protože vím, že se tohle u některých lidí potřebuji naučit. Snad se mi to někdy podaří...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se máte aspoň čeho chytit. Věřím, že to půjde! Vymezovat si hranice se stejně časem učíme tohle jsou spíš tipy jak tomu napomoci, aby to bylo bez bolesti. :)

      Vymazat